tirsdag 24. september 2013

Sweater sweets



I dag har vi hatt om gjenbruk av klær. Vi ble delt inn i grupper hvor vi alle skulle lage et dyr/vesen/e.l. av gamle gensre. Når alle dyrene er ferdig skal vi lage en liten stop motion film med våre dyr som "karakterer". Jeg valgte å lage en ugle.

Ørene ble ikke helt like da symaskinen spiste litt av det ene øret :p

Ellers har jeg kommet ganske langt på min krakk. Den må fremdeles pusses litt på, samt at jeg må flette setet. Slik ser den ut:

Krakken min, dog uten sete.

Ha en fortsatt fin tirsdag :)

fredag 13. september 2013

Symaskin vs menneske

I dag har vi lært oss å sy på symaskin. Jeg hadde på forhånd sagt at jeg var "litt øvet" i denne kategorien, men det ble virkelig satt på prøve i dag. Jeg liker godt å sy på symaskin, men det er fremdeles MYE å lære. Vi startet med å sy en liten ertepose. Den ble slik:

Uten fyll da vi gikk tom for ris/erter.
 Etter at vi var blitt litt mer kjent med symaskinen skulle vi lage et penal eller et handlenett. Jeg valgte å lage et penal. I denne øvelsen skulle vi lære oss å sy i en glidelås samt å sy inn et stoff på innsiden (for). Jeg valgte et svart og hvitt stoff til å være på utsiden.


Etter mye om og men klarte jeg til slutt å sy i glidelåsen i rett vei. Da gjensto det å sy inn foret. Jeg valgte et svart. Da foret var sydd inn gjensto det å lage endene. Jeg sydde over flere ganger slik at det skulle bli ekstra sterkt. Det er veldig lite og har kun plass til 7 blyanter/penner, men det var også det som var meningen. Slik ble penalet til slutt:

tirsdag 10. september 2013

Trykk


I dag har vi hatt intro til trykking. Vi fikk alle utdelt et ark hvor vi skulle slippe fantasien løs og tegne noen mulige mønster til trykking. Deretter fikk vi utdelt et lite svart ark hvor vi skulle forsøke å klippe ut en sidemannens idéer. Jeg klippet ut Vibekes fugl, men fordi overflaten på det svarte papiret var så lite, manglet den føtter :p

Idéer møter papiret
Vårt trykkdesign skulle så bli skjært ut på et viskelær. Dette var ganske vanskelig, da kniven ikke alltid gikk dit den skulle. Jeg valgte å gå for en liten hattifnatt, og den så slik ut:

Hattifnatten min

Til slutt skulle vi leke oss med stempelet vårt. Er det rart jeg liker dette faget?


Hattifnatter

Oppbevaringskasse

Vårt neste prosjekt var å lage en oppbevaringskasse. Vi startet timen med et lite kurs i hvordan man bruker de forskjellige maskinene, samt alle tingene man må tenke på når man arbeider med barn og slike maskiner.
Vi brukte tynne plater som vi målte opp til riktig tykkelse før vi kuttet dem opp med båndsagen. Dette gjorde vi også med «listene» som skulle være på innsiden av kassen slik at kassen blir ekstra stabil.
Da vi kom tilbake til klasserommet målte vi opp riktig lengde og benyttet en «japansksag» får å sørge for at de tynne platene ikke «flekket» og delte seg. Deretter skrudde vi de forskjellige sidene sammen og pusset litt på kantene til slutt.

Slik ble min oppbevaringskasse
Etter at kassen var ferdig fikk jeg ekstra tid til å gjøre ferdig kniven min. Jeg bestemte meg for ikke å pusse den til den ble helt jevn, da dette gjør at kniven passer bedre i hånden.

Kniven min


mandag 9. september 2013

Hva er godt håndverk/design?

Hva er godt håndverk?
Jeg mener at godt håndverk er når noe er laget med et spesielt formål i bakhodet og at dette produktet møter dette formålet. Eks. på dårlig design er en stol som vipper når man sitter på den, eller som er såpass skjev at det ikke går ann å sitte på den uten å holde seg fast i noe. Godt design er en stol som er stødig og hvor man ikke sitter og tenker på at stolen skal falle fra hverandre.
Godt håndverk er også det at produktet man har laget har en god holdbarhet. Lager man en stol som kommer til å råtne innen kort tid, vil jeg kalle det dårlig håndverk.
Et eksempel på godt håndverk er TrippTrappstolen. Dette er en stol som jeg selv kan huske fra barndommen, og som fremdeles er i salg og som er populær den dag i dag. TrippTrappstolen er produsert av Stokke.

Hva er godt design?
Jeg mener at godt design kommer ut av selve prosessen det er å lage et produkt. Hvis man ber 10 personer tegne en stol, kan man få ganske mange forskjellige stoler. De fleste vil si at det som kjennetegner en stol er at det er noe vi kan sitte på, og at den har noe til å støtte opp ryggen. Men utover dette, med tanke på utseende og design, har alle sine egne referanser. Er det en kjøkkenstol, klappstol, barstol, kontorstol eller noe annet.
Designet blir til i det man startet å utforme stolen. Blar man i en IKEAkatalog kan man finne ganske mange forskjellige stoler. Disse har enten blitt designet før man starter, eller blitt til under selve prosessen.
Det er mange faktorer som spiller inn i en designprosess. Hvilket materiale skal man bruke, hvor mye skal det koste å lage den, hvor den skal brukes, etc. Det hender også at selve sluttproduktet spriker en del fra det som var den originale tanken. Dette fordi man finner andre løsninger underveis, eller at man møter på en utfordring og at endringen kommer etter litt problemløsning.