mandag 9. september 2013

Hva er godt håndverk/design?

Hva er godt håndverk?
Jeg mener at godt håndverk er når noe er laget med et spesielt formål i bakhodet og at dette produktet møter dette formålet. Eks. på dårlig design er en stol som vipper når man sitter på den, eller som er såpass skjev at det ikke går ann å sitte på den uten å holde seg fast i noe. Godt design er en stol som er stødig og hvor man ikke sitter og tenker på at stolen skal falle fra hverandre.
Godt håndverk er også det at produktet man har laget har en god holdbarhet. Lager man en stol som kommer til å råtne innen kort tid, vil jeg kalle det dårlig håndverk.
Et eksempel på godt håndverk er TrippTrappstolen. Dette er en stol som jeg selv kan huske fra barndommen, og som fremdeles er i salg og som er populær den dag i dag. TrippTrappstolen er produsert av Stokke.

Hva er godt design?
Jeg mener at godt design kommer ut av selve prosessen det er å lage et produkt. Hvis man ber 10 personer tegne en stol, kan man få ganske mange forskjellige stoler. De fleste vil si at det som kjennetegner en stol er at det er noe vi kan sitte på, og at den har noe til å støtte opp ryggen. Men utover dette, med tanke på utseende og design, har alle sine egne referanser. Er det en kjøkkenstol, klappstol, barstol, kontorstol eller noe annet.
Designet blir til i det man startet å utforme stolen. Blar man i en IKEAkatalog kan man finne ganske mange forskjellige stoler. Disse har enten blitt designet før man starter, eller blitt til under selve prosessen.
Det er mange faktorer som spiller inn i en designprosess. Hvilket materiale skal man bruke, hvor mye skal det koste å lage den, hvor den skal brukes, etc. Det hender også at selve sluttproduktet spriker en del fra det som var den originale tanken. Dette fordi man finner andre løsninger underveis, eller at man møter på en utfordring og at endringen kommer etter litt problemløsning.

1 kommentar:

  1. Hej Camilla. Sjovt at høre, at Trip Trap også er en del af DIN barndom. Interessant hvis vi kan få den norske vinkel på design og tradition. En dag skulle du måske fortælle hele holdet om Marius, det er ikke sikkert de kender så meget til det.

    SvarSlett